Mindig friss és kiváló minőségű alapanyagokkal, olasz és magyar konyhával várja Vendégeit az Anyukám Mondta étterem Encs városában (Miskolctól 20 percre).
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy testvérpár, a Dudásék, Szabolcs és Szilárd. A két olasz, az encsi olaszok.
Mindketten Olaszba' dolgoztak, mint főpincér és mint séf, és mint akik szeretnek ott. Az idők teltek, és ők pedig arra gondoltak egy kis két és fél éves New York-i kitérő után, hogy vár a haza, és jöttek haza. Nem voltak arcosak, először csak sarok-bárt csináltak, aztán sarok-pizzériát, aztán meg Anyukám Mondta Éttermet.
Most olyanok ők meg az éttermük, mint egy tizenöt éves jó bor. Nem estek szét, az idő jól áll nekik, egyre jobbak és még lesznek sokkal jobbak is, és még van bennük tartalék, lényegében tartalék, lényegében sok.
Az alapanyag
Vegyünk egy kiló málnát. Vegyünk! Vegyünk egy kiló bazsalikomot. Vegyünk! Vegyünk egy kiló pisztrángot. Vegyünk!
Eddig ez úgy hangzik, mint egy görög drámában a kardal, vagy mint egy mozgalmi induló. Pedig az alapanyag nagyon fontos Dudásék szerint. A kiváló alapanyag az alapanyag. Olyan, mint a viccben, amikor nem szól a déli harang és a plébános hívatja a harangozót és megkérdi, miért nem harangozik. A harangozó azt feleli a plébánosnak, hogy több oka is van. A plébános kérdi, mi az első. Ellopták a harangot. A plébános lakonikusan válaszol: a többit ne is mondja.
Pont ilyen az alapanyag is, ha nem jó, akkor a történet lényegében érdektelen.
A konyha
Ott tartunk, hogy az anyukám mondtások csak nagyon jó alapanyaggal dolgoznak.
Na, de mit ér a jó cucc, ha nem tudják jól elkészíteni. Ugorjunk. Ők olyanok, hogy nem hoznak szégyent a törpeharcsára és barátaira.
A kemencés ügyek alap témák, mint egy Jazz nótában az alaptéma, lehet rá jókat improvizálni, zöldséggel, hússal, hallal stb. Az ételek karaktere anyukám mondta, anyukám mondta, hogy így kell csinálni, a húslevesbe a betétet, anyukám pedig olyan, mint a kiskegyed, vagy mint az öreg Küsmödi unokája a kis bicebóca, sohasem téved.
A kenyér annyira házi, mint a csigának a saját háza, este gyúrják, reggel sütik, délben frissen tálalják.
A desszertek szintén háziasak, háziasan magyarok és háziasan olaszok.
Anyukám mondta. Mamma ha detto fra l'altro.
Foglalja le asztalát ingyenesen online a DiningCity-n: Anyukám Mondta étterem - Encs