A budapesti éttermi mezőny felső öt százaléka - minőségben és árban is.
1) Az Árpád híd budai hídfője közelében, alapvetően a panelházak alatt egy korábbi gyár udvarán található az étterem. Ha az egyik irányba nézek, igényesen felújított loft stílus. Ha a másik irányba, szocreál. A megközelítés viszont könnyű közösségi közlekedéssel és autóval is.
2) A hangulat az éttermi részen meleg és barátságos. A nyári terasz is szuper lehet, de télen üvegtető fedi, kissé huzatos (pont nem gáz), és a fények is kevésbé barátságosak. Ha asztalt foglalunk a téli időszakban, az mindenképp az étterem részben legyen. A reklám és beszéd nélküli jazz netrádió kiváló háttérzene.
3) Kiváló itallap, viszonylag drága borválasztékkal, és meglepően nem-drága kézműves sör választékkal. A felszolgálók értenek az italokhoz.
4) A felszolgálás egyébként is tökéletes. Mindenki mosolygós, szeretik a vendégeket, az asztalunk felszolgálója megtalálja az egyensúlyt a "még közvetlen' és a "már sok" között, érzi, mikor elég, de rengeteg információt oszt meg az alapanyagokról, konyhai technológiáról, látszik, hogy vendéglátóipari szakember, nem egyszerű pincér. A fehér kesztyű azért talán kicsit túlzás.
5) A konyha a budapesti felső 5 százalék. A degusztációs menün érződik, hogy húsban nagyok. A lazacos előétel bármilyen tengerhez közeli városban is a jobbak közé tartozna, a charchuterie kifogástalan. Ügyesen csempésznek erősen fűszeres húsokat is a tányérra. A főétel grill válogatás, a steak része is bőséges és nagyszerűen elkészített, a mediumtól kicsit a well-done felé, de sajnos maradtak porcosabb részek is a hús szélén, nem lehet teljesen leüríteni a tálat. A chorizót nem díjazza a partnerem és én sem (minek azt grillezni?), de a sertéshús költemény várakozáson felül tökéletes. A salátában a zeller sorbet meglepő és zseniális, ahogy az almalé-kockák is. (A felszolgáló részletesen elmagyarázta, hogyan készülnek.)
6) A húsok mellett a desszertek is tökéletesek. A sokcsokis mousse a grillázs betétekkel esztétikailag is gyönyörű, ízre pedig harmonikus, sosem geil.
7) Ez az élmény nyilván nem jön ki fillérekből. (Pláne, miután az előtérben megláttunk egy klasszikus Rolls-Royce kabriót tökéletes állapotban felújítva, mint díszt.) Árban is a budapesti felső 5 százalékban vagyunk, jóval a Michelin-csillag alatt, de bőven a sarki vendéglő felett. Ugyanakkor az ár/minőség arány teljesen reális. Mi speciel még biztosan visszajövünk ide.
Szekeres István
- 2025. március 18., kedd 22:22