Ritkán szoktam mindenre a maximális 5 csillagot adni, de most telejeséggel megérdemelt.
Feleségemmel a Dining City étteremhét alkalmával látogattunk el a Halászbástyába, immáron a második alkalommal. Az első is rendkívül jó volt, de az idei a tavalsit is felűlmúlta több szempontból is. Az első ilyen, hogy tavalyhoz képest most nem kellett esővel szembesülnünk, bár ez nem az étterem érdeme, viszont sokat hozzátett az élményhez, hogy a napsütötte Budapest terülehetett el az ablak alatt.
A második az ételek minősége és prezentálása. Mindketten ugyanazon menüsort, lazac előételt, a szarvas főételt és a csokoládés sós-karamellás desszertet választottuk. A lazac elkészítése és tálalása kiváló, a téli (vagy tengeri) spárga és a kagylómártás sóssága nagyon szépen találkozott a lacaz meghagyott natúr ízeivel, a marinált hagyma savasságával és krém enyhe édességével. Nagyszerűen balanszírozott fogás.
A főétel szemet kápráztató tálalásban érkezett. Először azt gondoltam, hogy szarvas wellington, de a szarvas combokat egy csirke prád vette körül. A szarvas állaga tökéletes, a kis meglepetéssel kiegészítve az íze pedig különleges volt. A kávé a jus-ben egyszerre ad édességet és kesernyés megjelenést, remek ízkombináció a szarvashoz. A tart állaga remek, a szilva adja a savakat, az állagok és textúrák megjelnnek. A köret - sütőtök és szilva krém - kissé édesre hangolt, amit azonban jól ellensúlyoz a kávé és az egész szilva ízvilága, a tálalást pedig mindenkivek látnia kell. Nagyszerűen komponált főétel.
Sok étterem a desszerten vérzik el, de nem a Halászbástya. A tálalás megint fantasztikus. A csoki mousse elrejtése brilliáns, a grapefriut többféle állaga, hideg, a roppanós, a zselés és a krémes elegyek, a sós-édes-kesernyés kombináció nagyon komplex és nagyon élvezetes. Nagyon jó desszert.
A fenti ételsort megkoronázták a millió és a pincéreink (csak Ferenc nevére emlékszem), akik kivételesen kedvesek és udvariasak, de szerencsére nem túlzottan kimértek voltak. Az ételek és borok bemutatása példaszerű volt csakúgy, mint az interakciók mennyisége és minősége.
Köszönjük, hogy ilyen élményben volt részünk.
Attila
- Saturday 10/10/2020