Köszönjük, hogy részt vehettünk az Étterem Hét eseményén és egy újabb étterem fogásait próbálhattuk ki. Általában nagyon kritikus vagyok az ételekkel kapcsolatban, ami természetesen mindenkinek a szubjektív megítélésén múlik, ugyanakkor el kell ismerni, hogy ha valaki egy az átlagosnál drágább étterembe foglal asztalt, akkor ezzel együtt az elvárások is növekednek. Ilyen esetekben az ár-érték arány különös figyelmet kap, éppen ezért a magasabb árak mellett jogosan várjuk el, hogy az étkezés minden apró részlete (és természetesen a kiszolgálás is) kifogástalan legyen. Az ételek ugyan finomak voltak, de mégsem mondanám, hogy eltalálták a harmóniákat és adták meg a „wow” érzést. Az észrevételeim közül párat kiemelnék:
Konyha:
Előétel: a kakasgulyás egy nagyon intenzív és finom alaplével lett leöntve csupa szuper magyaros, fűszeres ízzel, amit egy szarvasgombás raviolival tálaltak. Ez külön-külön egy teljesen más ízvilágként jelenik meg, és a kettő erős íz együtt nem került számomra összhangba. A friss koktélparadicsom helyett egy sült koktélparadicsom sokkal jobban illett volna a tányérra, a húsrolád a levesben és a leveshez kínált kenyérszeletek kissé száraznak bizonyultak. Sajnos a Szent Jakab-kagyló ötvözete a kecskesajtos alappal sem hozta meg a várt ízharmóniát, az ízek nem erősítették egymást, hanem inkább elnyomták.
A főétel első választása karfiol steak-re esett. Általában a karfiol steak köznapi nyelven egy sült karfiol szeletet jelent, viszont a tányéron csupán csak kisebb-nagyobb karfiol rózsák voltak tálalva, nem egy dús szelet vagy szeletek. Fűszerezve nem voltak. A tányéron lévő rizs és karfiol ízét emlékeim szerint szinte kizárólag egy nagyobb adag tahini határozta meg. Bár éreztem a karfiolon valami enyhe savanykás ízt is, talán citromot, a harmadik falat után már nem igazán esett jól az étel. Hiányzott belőle valami extra, ami megadta volna a fogás pikánsságát és könnyedségét. A tahini már kis mennyiségben is markáns ízt kölcsönöz, így sajnos túlzottan nehézzé tette az ételt, ami miatt a fogás egyhangúvá vált. Úgy éreztem, hogy a tahinire volt építettve minden, nem a karfiolra, de valami frissítő vagy fűszeres kiegészítő sokat dobhatott volna rajta. A marhapörkölt legfőbb bűne az volt, hogy a hús nagy része mócsingos volt, így azok a falatok is nehezen csúsztak le. És sajnos ennek a fogásnak a lényege a hús volt.
A desszertek tekintetében a sajtválogatást emelném ki. A sajtok nagyon gazdagok, intenzívek és karakteresek voltak, de mégsem lettek megkoronázva. Sajnos a tányéron nem volt sem chuntey, lekvár vagy méz, amelyek nemcsak kiemelték volna az ízek mélységét, hanem egyensúlyt is hoztak volna. A balzsamecet és retekcsíra nem feltétlenül harmonizáltak ezekkel az ízekkel, és a szőlő sem volt édes, ami segítette volna. Emellett a mascarpone-szerű krémet sem tudtam hova sorolni, és nagyon hiányzott egy semleges ízű cracker (keksz); a kenyér szerintem nem volt ideális választás egy sajttálhoz (bár tudom, hogy a magyarok mindent kenyérrel preferálnak). A madártej köszönjük finom volt.
Kiszolgálás: A legnagyobb tapsot a kiszolgálás kapja tőlem, hiszen mindvégig kifogástalan volt. Megérkezésünkkor egy rendkívül kedves, udvarias pincér fogadott bennünket a bejáratnál, aki a legnagyobb profizmussal kísérte végig az esténket, még ha csak egy óráról is volt szó. Ezért utólag is szeretném külön megköszönni neki a figyelmes vendéglátást. A kabát elvételétől kezdve a menü ételeinek részletes ismeretéig mindenben a segítségünkre volt, kérdéseinkre türelmesen válaszolt.
Hangulat: Minden nagyon tisztának tűnt, ami nagyon fontos egy étterem megítélésében, ezt is külön kiemelném pozitívumként. Kényelem szempontjából, ami figyelmet érdemelt volna, az a fal felől (ablak mellett ültünk) érkező hideg levegő volt. A vacsora végére már kellően fázni kezdtünk, lehet, hogy a fűtőtest mellettünk nem volt megfelelően beállítva. Másfelől a porszívózást talán érdemes lett volna egy későbbi időpontra időzíteni. Bár az étterem egyik vezetője azonnal próbálta kompenzálni a zajt hangosabb zenével, a porszívózás zaja így is feltűnő volt. Természetesen nem tudom, miért volt szükség rá éppen akkor, de azért feltűnt. Mind ezek ellenére, arányaiban véve egy nagyon kellemes környezetű étteremnek titulálnám, ahol a hangulat és a berendezés igazán megnyerő.
Bernadett Pozar
- 2024. október 14., hétfő 14:51