Ide ezer éve el akartam jutni, mert egyéniségemből adódóan néha vágyok rá, hogy valami jót is egyet egy zsidó étteremben. Igazából visszajönnék de azért volt pár furcsaság, kezdve ott hogy ezzel a menüvel bekerültek a top-ba. Szóval abszolút a belvárosban vagyunk a zsinagógától két utcára, egyik kedvenc kávézóm tőszomszédságában. Fél hatkor nyitnak, hét perccel előtte vérre menő harcok árán tudtam cska bebocsátást kapni, hogy el tudjak menni wc-re. de ez az én hibám, valójában ötre akartam menni, és késtem. Franc se gondolta, hogy nem délben nyitnak. Szóval inkább vacsorázós hely.
A macesz ízelítőben van zsidótojás, zsidószalonna, szarvas kolbász, meg savanyított zöldségek. Kicsit olyan mint egy magyaros reggeli. Legjobban a zsidószalonna ízlett, ami hasonlít az abált szalonnára, de húspépből készül, rendlívül ízletes. A zsidótojás sem rossz, de azt már többször ettem. Összetörik a főtt tojást hagymával és sült májjal, hát elég kevés májat éreztem benne. A szarvaskolbász nagyon ízletes volt.
A Macanya három falat, ez egy maceszlapokkal elkészített lasagnára hasonlít, csak nincs benne hús és egy óra múlva már éhes leszel utána. Nem valami laktató, vagy dupla ennyit kell belőle hozni. A mellé adott paradicsommártás Krúdy apánkat juttatja eszembe. A flódnit már ismertem, nagyon finom volt, és a fojtósságát ellensúlyozta az almahab amit szervíroztak hozzá.
Ezt meg kell ismételnünk még egyszer! Lesz is rá lehetőség, mert az egész dining citys menü a napi háromfogás kostóló, amit bármely más nap ugyanennyiért megkapsz.
Hát igen, a zsidóknak nem csak a konyhájuk, de az üzleti érzékük is híresen jó.
Magyar Tibor
- Wednesday 24/04/2024