Nem először, és biztosan nem utoljára jártunk Budapest első baszk bisztrójában, a Bontxoban. Ennek nem csak az az oka, hogy szeretünk borozgatás közben csipegetni, hanem a két extra kedves felszolgáló hölgy is, akik vidámak, jópofák, és még emlékeznek is ránk.
Az étterem hagyományos spanyol tapas stílust képvisel, így nem csak pároknak szuper választás, hanem nagyobb társasággal is érdemes beülni.
Kis tányérokon érkeznek a megosztható finomságok, tengertől a hegyekig, kagylótól az érlelt marhasonkáig mindenki talál magának valami kóstolnivalót.
Gondoltak a vegákra is, bár egy tortilla de patatas padron paprikával, mézes sült padlizsáncsíkokkal, és grillezett kecskesajttal a húsevőknek is szuper választás.
A múltkor is imádtam, és most is az egyik, számomra legfinomabb étel a hosszú csíkokra vágott sült, mézes padlizsán volt, ami olyan jó, és érdekes textúrájú, hogy nem is érdekelt, mennyi olajat szívhatott magába, bármennyit meg tudnék enni nassként is. Ez sajna egyik menün sem szerepelt, ezért pluszban rendeltem meg.
Egy Classico és Primero menüt kértünk, hogy minél többféle finomságot kóstolhassunk. A mostani kedvencem a húsgolyó volt paradicsommártásban, és az örök kedvenc apróhal, de nagyon finomak voltak a spanyol kóstolótál sonkái, sajtjai, a királyrák és a desszertek is. Számomra csak a szűzérme volt kakukktojás, mert hiába volt szuper a manchego szósz, a hús sajna elég száraz volt.
Komoly a rövidital választék, de szerintem maradjunk a boroknál, és bízzuk magunkat a felszolgálóhölgyre, aki egyben sommelier is, nagyon izgalmas tételeket fog ajánlani.
Ha ünneplünk, akkor érdemes egy Penedés régióból származó Katalán cávával kezdeni 🥂, de mi most inkább vermutoztunk, ami pár éve lett nagy kedvenc nálunk.
A Bontxoban az igazi spanyol életérzést tapasztalhatjuk meg, autentikus, teli hangos vendégekkel, pörgős felszolgálókkal, tüzes borokkal, a megszokott mellett meglepő ízekkel, fiesta hangulattal.
Gracias!
Sápi Erika
- 2025. március 24., hétfő 08:27