Ezer éve el akartam jutni a Tanyacsárdába útban Lajosmizse felé. Amíg gyerek voltam apám mindig sokat mesélt róla, cserébe sosem ettünk meg még egy levest sem itt. De mindig vonzott a hangulata, hogy milyen lehet, hallottam róla mindenfélét, de valahogy éreztem, hogy olyan lesz, mint amilyen végül lett is. Közel tökéletes. Egyetlen nagy hátránya, hogy ide bizony ki kell autózni, de eleve arra rendezkedtek be, hogy jártában keltében jóllakassák az éhes szájakat, aztán azok mennek is tovább a dolgukra. Az egyetlen apróbb negatívum, a ráérős, de egyébként udvarias kiszolgálás volt, pedig épp ebéd és vacsora közt érkeztünk. Minden fogás kitűnő volt, és a lényeg, hogy már a levessel olyan jól lehetett lakni, hogy a második félét el kellett csomagoltatni. Itt még tálban hozzák ki bármit is kérj, (van csésze adag is, de azt hagyjuk is), és nem a minőséget kompenzálják a mennyiséggel. Eleve nagyon durva, hogy ennyiféle forró levest kínálnak, és mindegyik kiváló. Kóstolom a húslevest májgaluskával, és egy litert meg tudnék belőle enni. Kóstolom a gyöngyöző marhahúslevest - amely valóban gyöngyözik és nem csak az étlapon! - és az is kitűnő, és akkor a raguleves, amiért személyszerint nem ugrálok, olyan tartalmas, hogy a felénél elkezdek gondolkodni, hogyan fogok én megbirkózni a marhapörkölttel? A melléadott tejföl is krémes, igazi tejföl, a savanyúság változatosan lett elkészítve. Ugyan azt nem tudtam meg hogyan szerette Hofi Géza a marhapörköltet galuskával, de rég ettem ennyire porhanyós, omlós marhapörköltet. Élvezet volt minden falatja. A bőrös csülök éppen annyira ropogós és szaftos amennyire kell, a sajttal sonkával töltött jércemellel is annyi a gondom csupán, hogy a másik két fogás mellett annyira snassz, hogy szinte fáj, és hogy az étlapon van még másik három jércemell variáció. A desszertek közül kiemelkedik a forró mákos palacsinta, - nem is ettem még ilyet sehol e vidéken -, a mákos almás sütemény jelenti a gluténmentes opciót, és ismét mellettük a fagyi eperöntettel nem tud versenyre kelni. De ez inkább az étlap gyors összeállítását mutatja, semmint a konyha renoméját. Az Öreg Tanyacsárdának mindenképpen az ország legjobb éttermei és csárdái között a helye. És ide ezentúl sokkal gyakrabban fogok én magam is betérni.
Magyar Tibor
- 2024. október 27., vasárnap 00:39