Nagyon szeretem az orosz ételeket, így nem is volt kérdés, hogy a Dining City étteremhetén a Michelin által is ajánlott Moszkva Tér Bistro-ba is ellátogatunk. Ikonikus orosz ételeket korábban az idén 35 éves Arany Kaviárban kóstolhattunk, de miután a fine diningot vivő étterem évekkel ezelőtt szakított az orosz konyhával, az autentikus kelet-európai ízek a kistestvér Bistroban élnek tovább.
Kijevi csirkemellért érkeztünk, ez a viszont nem volt az étteremhét menüjén, ez a rendelésnél okozott némi kavarodást, szerencsére Róbert, a manager hamar megoldotta a helyzetet, így minden kedvencemet megkóstolhattuk.A borscs kihagyhatatlan, igazi szívmelengető leves, mély, földes ízekkel, amit a kapor és egy kis tejföl ellensúlyoz, mellé pedig igazi orosz fekete kenyeret, a kissé kesernyés ízű borodinsky-t kaptam.
A kenyér története Borodino faluhoz köthető, ahol a napóleoni háborúk egyik véres csatája zajlott 1812-ben, majd a hátramaradt hadiözvegyek megalapították a Megváltó kolostort, ahol egy új típúsú rozskenyereket kezdtek sütni, ami hamar népszerűvé vált, és később egész Oroszországban híre ment.
Megkóstoltuk a garnélával töltött pelmenyit is, ami nagy örömömre egész rákokat is rejtett és lazacikrával érkezett, így minden falattal többféle textúrát is élvezhettünk.
A marha sztroganoff évek óta nagy kedvencem, gyakran főzök otthon is, így mindenképpen szerettem volna az eredetit megízlelni. Nagyon finom, pikáns tétel, amihez szerintem jól passzolt a ritkán használt, enyhén diós ízű hajdina.
És amiért jöttünk: a párom kijevi csirkéje pont olyan volt, amit elképzeltem: szaftos, és ropogós.
Végezetül szirnyikit kaptunk, ami egy népszerű orosz desszert: sült túrólepény, amit lekvárral, gyümölccsel ízesítenek. Itt túrófagyival érkezett, ami jó ötlet volt a forró édességhez.
Mi más kellhet még egy orosz vacsorához, mint egy pohár jégbehűtött vodka, természetesen savanyított uborkával, ami tökéletes lezárása volt az estének.
большое спасибо
Sápi Erika
- Friday 14/03/2025