Ugyan maradt még pár libanoni étterem a listámon, de nagyon meglepődnék, ha az itt nyújtott élményt valamelyik űberelni tudná. Számomra az ARZ a legjobb, mind ételek, mind kiszolgálás terén, de hadd tegyem gyorsan hozzá, étterem szinten is. Igazából ezután kíváncsi lennék a Michelin által kiemeltek ehhez a szinthez vajon mit tudnak hozzátenni. Lényegében elég lenne csak annyit írnom, MINDEN tökéletes volt attól a pillanattól kezdve, hogy beléptünk az ajtón. Nem is értem ez a néhány fanyalgás itt lentebb mégis mit várt. Nem túl arabos a hangulata? Megmondom őszintén nekem ennyi pont elég - azért ez mégiscsak egy szálloda étterme, méghozzá az Intercontinentalé. De igen, itt be kell érni párnákkal, vizipipákkal meg a gyönyörű panorámával, aki tevékre licitáló arabokra vágyik annak pár utcával arrébb van jónéhány hely.
Ilyen illedelmes, figyelmes, és ugyanakkor nem tolakodó kiszolgálásban már régen volt részem. Amikor a pincér tényleg azért van, hogy te jól érezd magad evés közben és semmiben se szenvedj hiányt. Amikor magától észreveszi és felajánlja, hogy hoz még kenyeret, újratölti a poharadat, tényleg azt hittem ez már teljesne kiveszett. A hely valamiért nem az 1-es számmal jelölte a glutént, hanem a kettessel, emiatt érkezéskor kicsit megijedtünk, hogy mit lehet itt enni, mert direkt ezért választottuk, nem volt semmiben 1-es ami a zeller volt. Fél perc alatt ajánlottak mindenre megoldást, alternatívát, sőt még gluténmentes kenyeret is hoztak. (Volt hely, ahol direkt jelezték ezt, és mégse történt ennek a fele se.)
Nézzük az ételeket.
Mint a legtöbb libanoni helyen itt is mezzékkel kezdünk, de micsoda különbség! Itt nem csak egy szeletét kapod a szokásosnak, hanem az ÖSSZES mezze felszolgálásra kerül. Úgyhogy csak ezzel jól lakhat az ember. A kencéket a hummusz, joghurtos labneh, és a muhammara alkotta, mindegyikhez elsőosztályú olivaolaj és bőséges pita járt, különböző kanalak, hogy minél kevésbé keveredjen az ízvilág. Mindegyik tökéletes volt, a legkülönlegesebb a muhammara volt, mert ebbe gránátalma melasz is került. Isteni. A meleg 'tészták' közül a kibbeh már régi ismerős, egyszerre volt omlós, ropogós, de ami igazán ízlett az a háromféle sajttal töltött leveles tészta, abból legközelebb megeszek egy halommal. Barátnőmnek töltött szőlőlevelet hoztak, és friss salátát, ami a gluténmentes opció volt. A Fattoush saláta zsenge, ropogós, és akkora adag, hogy kellemesen lezárja az előételeket.
A grillezett Shish Taouk (marinált csirkekockák) talán a legjobb amit kóstoltam libanoniban, az viszont biztos, hogy életem legjobb bárányát kaptam, minden egyes falat omlós és puha volt, kellemesen átsűlt, nem rágós, zsenge bárány, szintén a marinálásnak köszönhetően, a nagybetűs ízorgazmus. Megérte a plusz felárat, az már az én hibám, hogy nem szóltam hogy inkább rizzsel vagy krumplipürével kérném hasábburgonya helyett.
A vegán csokoládétorta kellemesen csokis, nem túl édes, a sáfrányos rizspuding állaga éppen megfelelő, talán ez is az egyik legjobb rizspuding amihez eddig szerencsém volt, pedig az elején nem gondoltam volna, hogy ilyen jó választás lesz.
Kaptunk még egy török kávét is, és annyi libanoni limonádét ihattunk amennyi belénk fért - igazán különleges volt. Pluszban rendeltünk egy Hologram koktélt aminél ötletesebbet még nem nagyon láttam, és az íze is nagyon jó volt, miközben az alkohollal sem spóroltak. És a legjobb az egészben hogy nem értem, hogy fizethettünk ilyen keveset. Szóval ezen a helyen nem fogott vastagon az a bizonyos ceruza. Elszoktam ettől az étteremhéten na. Csak szuperlatívuszokban tudok szólni a helyről, nekem az egyik favoritom lett, biztosan visszajáró vendégük leszek.
Magyar Tibor
- Monday 18/03/2024