Egy jó túróscsuszára? Bevallom tönkre szerettem volna ha ez a hely azt adja, amit fénykorában adhatott. Ennyire még sehol nem éreztem azt, hogy egykorvolt nagy hírükhöz már sosem fognak tudni felnőni mint ezen a helyen. Délután négy óra, sehol egy lélek, se vendég, se pincér, az enteriőr kicsit kék, de inkább szürkébe hajló, a pulton plakett ékeskedik, bizonyítva covid előtt még benne voltak a top kategóriában. Hát igen, a covid sok helyet leszívott megváltoztatott, hovatovább tönkretett. Tíz perc után észre veszik, hogy jött valaki, - ha felmegyek a galériára tuti kiolvashattam volna a teljes háború és békét -, de persze én vagyok a paraszt miért nem üvöltöttem azt a JÓÓÓÓÓÓ NAPOT! A konyhából megállás nélkül kihallatszik a duma, csak akkor hallgat el mikor a pincér szól, CSENDET, a helyre Vendég érkezett. Félre gond, nézzük a menüt.
Hát lehet nem itt kellett volna vad étkeket fogyasztani, vagy csak hozzá vagyok szokva, hogy jó helyeken ettem eddig, kis erdészlakok mellett, fenn Királyréten, a Börzsönyben és így tovább. A szarvasragu semmi kiemelkedő, a vargánya feldobja, de ennyi erővel lehetett volna sima marharagu, tele répával, (főleg fehérrel) de szerintem volt benne kellően hús. Hát ragu mit csináljunk. A vaddisznógerinc jól néz ki, de rágós, semmi vaddisznós nincs benne, a Náncsiban az a baj, hogy túl édes a szósz, itt meg az, hogy a glanc amit adtak hozzá nagyon mesterkélt műnek tűnik, de a legrosszabb a kompozíció harmadik eleme a dödölle. Azért ezt elszúrni művészet, túl forró, félig nyúlós, túl puha, nincs tartása, félig meddig keletlen tésztára emlékeztet semmint krumplira (szuszogónak hívják, ahonnét jövök, ha hazamegyek csináltatok is egy nagy tállal). A túrófánk jó, ízre kb. olyan mint amit kilóra vehetsz a lidlben a sarkon. De még mindig ez menti a helyzetet a háromból. A cappuccino érkezik magától, a pincér kedvesen érdeklődik ízlik e az étel. Miközben szedelőzködök jön az ötórai vendég, ugyanazt rendeli mint én, hátha neki jobban ízlett.
Magyar Tibor
- Thursday 13/10/2022