Voltam párszor már a Rudas bisztrójában, van egy semmivel össze nem téveszthető hangulata a helynek, de főleg ilyen hipszter/yuppie összejöveteleken, ahol mindenki szereti megmutatni mennyire sikeres. Na kérem ilyennek képzelek el egy bisztrót, a kilátás a festői szépségű Dunára, és annak hídjaira mutat, a kiszolgálás rugalmas, és laza. A Kaják pedig ennek megfelelően könnyedek és az árképzés sem vészes. Igaz ha az ember megtámogatja őket pár koktéllal, akkor gyorsan el tudnak szállni egy adott irányba. Az ételek szinte mindegyike glutén és laktózmentes, - külön kérésre kenyeret is hoznak - ez pozitív irányba tolja az amúgy túlságosan könnyedén összeállított kompozíciókat. Gondolok itt a francia tatárra, amiben alig érezni a dijoni mustárt, és ha nem tudnám, hogy tatárt fogyasztok, akár lehetne valami darált hús is. Rajongok a tatárért, de ennél szinte csak jobbat ettem, akárhová kevert az élet. A mediterrán mártogatóssal mindent lehet csinálni csak épp mártogatni nem, van benne garnéla meg pár bébipolip, és salsa mártás, egyik sem híres arról, hogy ráragad a kenyérkére. Szóval ezek ilyen erős luftok, clubszendvincs, meg fokhagymás bulikenyér kell ide srácok. A főételek már sokkal jobbak, a Kacsamell brassói szósszal omlós és lédús, a tokhalfilé kukorica veloutéval (fehér mártás ami egy az egyben egy híg polenta), padron paprikával és beluga lencsével egy igazi fogyókúrás összeállítás, inkább hölgyek részére. Ezt így elmondod a következő randin, hogy mit ettél, és rögtön egy szintet ugrasz a gasztronómiai ranglétrán. A desszertek kifejezetten jók, a Brownie édes mascarponéval nagyon omlós, és egyszerre forró ahogy az a nagykönyvben meg van írva. A pisztáciás-vaníliás almás pite pedig csak akkor lenne ennél is jobb ha rétes lenne. Minden porcióhoz volt borkínálat, annyi malőr csúszott csak be, hogy a tokhalhoz a Yealands nem volt kellően lehűtve (fehér bor, úgyhogy az muszáj még októberben is) a Serpens ellenben tökéletes volt, csak elfelejtették, hogy kértük, de szerencsére maguktól észrevették, mielőtt szóltunk volna. Összességében remek lezárása volt az idei Étteremhétnek, és sokat tett a Rudas bisztró annak érdekében, hogy jó szájízzel készüljünk a ráadás hétre. Az apró malőrök pedig simán beleférnek, ha azt kelleő kedvességgel kompenzálják, ahogy az itt történt.
Magyar Tibor
- Saturday 02/11/2024